سفارش تبلیغ
صبا ویژن
نگاهی به نقض حقوقبشر در عربستان 

به گزارش شیعه آنلاین به نقل از فارس، عربستان سعودی با نقض آزادیهای فردی و اجتماعی، زیرپا گذاشتن حقوق زنان، سرکوب اقلیت‌های دینی و قومی و زندانی کردن نیروهای آزاداندیش یکی از بدترین کشورها در زمینه نقض حقوق‌بشر به شمار می‌رود.اگر نگاهی به معیار‌های حقوق بشر در جهان بیاندازیم آزادی زنان، میزان رفاه، آزادی بیان، آزادی اقلیت‌های دینی و قومی و مسائلی از این دست، معیارهایی برای تعیین جایگاه کیفی و کمی یک کشور است.                                                   

نگاهی به گزارش‌های سازمان‌های بین‌المللی نشان می‌دهد عربستان از نظر آزادی ادیان و مذاهب در بدترین حالت خود قرار دارد؛ به گونه‌ای که شیعیان این کشور حتی در مساجد خود قادر به ادای فریضه نماز نیستند و اخیرا یازدهمین مسجد شیعیان نیز بسته شد

هم‌اکنون جمعیت عربستان 22میلیون نفر است و طبق آخرین سرشماری‌ 10 تا 15 درصد جمعیت عربستان شیعه‌ هستند.

بیشتر شیعیان در منطقه شرقی عربستان در حاشیه خلیج فارس ـ از قطر تا نزدیک کویت ـ ساکن هستند و نواری شیعه‌نشین را شکل داده‌اند که شامل استان احساء تا قطیف می‌شود.

برخی شیعیان نیز در شهر مدینه منوره ساکن هستند و برخی هم در شهر مهم "جده" سکونت دارند. در منطقه "نجران" در جنوب عربستان و در مرز یمن نیز برخی شیعیان اثنی‌عشری و اسماعیلی زندگی می‌کنند؛ اما به علت حکمرانی تفکرات وهابی در عربستان مدت‌هاست از ساخت مساجد جدید شیعی حتی در مناطق "احساء"، "قطیف" و "نجران" که اکثریت اهالی آنها را شیعیان تشکیل می‌دهند، جلوگیری می‌شود.

این در حالی است که مقامات سعودی از ارائه هرگونه توضیح در این رابطه و تبیین دلایل چنین اعمال محدودیت‌هایی خودداری می‌کنند.

در همین حال، روحانیون شیعه عربستان که در تلاش بودند تا مساله بحران مساجد را حل کنند، نتوانستند این مساله را به جایی برسانند؛ تا جایی که جوانان منطقه قطیف در اقدامی خودجوش با ورود به مسجدی متروک متعلق به اهل سنت در آن به اقامه نماز پرداختند.

همچنین "سید محمد باقر ناصر"، امام جمعه شهر الخبر با تاکید بر اقدامات تبعیض‌آمیز مقامات سعودی علیه شیعیان این کشور می‌گوید: این حق طبیعی ماست که مثل هر مسلمان و شهروندی به امور دینی‌مان بپردازیم.

امام جمعه شهر "الخبر" که در یکی از منازل مردم این شهر سخنرانی می‌کرد از اینکه شیعیان نسبت به همان حقی که اهل تسنن دارند، محروم‌‌ هستند، ابراز تاسف کرده و معتقد است که این یک تبعیض آشکار است.

در همین حال، یکی دیگر از رهبران شیعی عربستان به نام شیخ النمر به علت اعتراض به تعرض به زائران بقیع در مارس گذشته تحت تعقیب قرار دارد.

حتی وزارت خارجه آمریکا در گزارش اخیر خود علیه عربستان که متحد منطقه‌ای واشنگتن به شمار می رود با تاکید بر عدم وجود آزادی مذاهبی در حکومت آل سعود می‌نویسد: عربستان یکی از بدترین کشورها در زمینه احترام به آزادی‌های مذهبی است و آزادی‌های مذهبی نه تنها در قانون جایی ندارد، بلکه از هر گونه اقدام مذهبی در کنار مذهب رسمی به شدت جلوگیری می‌شود و در عربستان آزادی دینی به صورت آشکارا نقض می‌شود.

دیده‌بان حقوق بشر نیز در گزارشی با اشاره به اقدامات تبعیض‌آمیز دولت عربستان سعودی علیه شیعیان خواستار تشکیل کمیته‌های تحقیق برای بررسی نقض حقوق شیعیان در عربستان شد.

در همین شرایط، عربستان تاکنون ده‌ها شیعه را به جرم شرکت در اعیاد و یا عزاداری‌ها روانه زندان کرده است و اخیرا نیز با ورود علنی در جنگ با شیعیان یمن، دست به جنایات زده و موشک‌های فسفری علیه مردم این منطقه استفاده کرد.

در همین حال، اگر نگاهی به آزادی بیان در این کشور بیاندازیم، می‌بینیم سیستم پادشاهی این کشور اجازه ورود مردم به عرصه تصمیم‌گیری را نمی‌دهد و با وجود همه فشار‌های آمریکا بر کشورهای خلیج فارس، این عربستان بود که توانست با برگزاری تنها انتخابات یک قرن اخیر این کشور (انتخابات شهرداری‌ها) از زیر فشار‌های طرح خاورمیانه بزرگ شانه خالی کند.

اما کشورهایی مثل بحرین، کویت، قطر و حتی مصر مجبور شدند به طور محدودی معارضان میانه‌روی خود اجازه عمل بدهند؛ به گونه‌ای که در کویت اسلامگرا‌ها، در بحرین شیعیان و در مصر اخوان المسلمین توانستند به کرسی‌های پارلمانی دست یابند.

البته انتخابات شهرداری‌ها در عربستان نیز بدون حضور احزاب و بدون آزادی واقعی برگزار شد اما توانست مهر سکوت را بر دهان آمریکا بنهد.

در همین حال بسیاری از نیروهای معارض عربستانی قادر به فعالیت در این کشور نیستند به گونه‌ای که اکثر آنها چون "حمزه حسن"، "محمد المسعری" و "محمد ابراهیم" در لندن ساکن هستند و یا بسیاری از آنان سالیان متمادی است که در زندان به سر می‌برند به گونه‌ای که اخیرا به "سجنا منسیون" (زندانیان فراموش شده) معروف شده‌اند.

این کشور در این باره تا حدی نگران است که موسسه "عرب‌ست" در توجیه قطع پخش شبکه تلویزیونی "العالم" از ماهواره خود به استفاده از معارضان عربستانی در برنامه‌های این شبکه اشاره کرده است.

درباره اوضاع زنان نیز باید گفت اگرچه در شهر‌های بزرگ و اصلی مثل جده و ریاض اخیرا زنان آزادی‌هایی پیدا کرده‌اند، اما بسیاری از زنان در این کشور با محدودیت‌های بسیاری دست به گریبان هستند.

علاوه بر اینکه زنان عربستانی حق داشتن هویت مستقل و همچنین اجازه رانندگی را ندارند، بسیاری از آنان با نحوه برخورد ظالمانه همسران خود دست به گریبانند و آنها حتی حق داشتن تلفن همراه و حق رانندگى ندارند.

دولت عربستان سعودی که جامعه این کشور با مشکلات و معضلات زیادی از جمله تضییع حقوق زنان و قاچاق انسان و آزار و اذیت خدمتکاران زن خارجی مواجه است، سرانجام پس از فشار مجامع داخلی و خارجی این کشور، تجارت و قاچاق انسان در این کشور را پذیرفت و تیرماه امسال قانونی در مبارزه با این جرم تصویب کرد.

فقر در عربستان نیز نگران کننده است و نشریه تخصصی "مید" ماه گذشته در گزارشی از شیوع فقر گسترده در پادشاهی نفت خیز عربستان با حداقل یک تریلیون دلار سپرده در بانک‌های آمریکا خبر داد.

ارقامی که اخیراً توسط "مفلح القحطانی" دبیر انجمن ملی حقوق بشر در عربستان ارائه شد، تصویری ناامید کننده از وسعت فقر را نشان می‌دهد.

وی در این باره گفت: بین 45 تا 60 درصد سعودی‌ها قادر به خرید خانه نیستند و حدوداً 75 هزار خانواده سعودی کمتر از 2000 ریال سعودی (دلار 540) در ماه کسب می‌کنند.

این گزارش نتیجه کاهش قیمت نفت را در این می‌داند که بسیاری از کارگران مهاجر مجبور به ترک عربستان شدند و سعودی‌ها را مجبور کردند که خودشان کار کنند.

در این گزارش آمده است: این یک تجربه کاملاً جدیدی برای آنان بود؛ در حالی که سعودی‌ها به حکمرانی کردن بر سر پاکستانی‌ها و بنگلادشی‌های ضعیف عادت کرده بودند و برای کوچک‌ترین کارها از آنها بهره می‌گرفتند، ناگهان خود را مجبور به انجام کارهایی دیدند که قبلاً هرگز انجام نداده بودند؛ حتی کاری به سادگی عوض کردن یک لامپ برق تبدیل به یک پروژه سنگین شد.

این گزارش تاکید می‌کند: مردم با وجود ثروت نفتی عظیم عربستان در دام فقر گرفتار شده‌اند.


نوشته شده توسط حقوق بشر در یکشنبه 88/9/8 و ساعت 5:26 عصر
نظرات دیگران()

لیست کل یادداشت های این وبلاگ
خشونت پلیس انگلیس افراد زیادی را به کام مرگ میکشاند
نقض حقوق بشر در غرب
آلمان بهشت نقض حقوق بشر و آزادی های مذهبی
سارکوزی سمبل نژادپرستی فرانسه !
نامه ای از دانشجوی رشته حقوق به اوباما رئیس جمهور آمریکا
[عناوین آرشیوشده]
طراح قالب: رضا امین زاده** پارسی بلاگ پیشرفته ترین سیستم مدیریت وبلاگ
بالا